גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
לתרומה
צרו קשר EN عربي

זיהוי מוקדם של מחלה ובדיקת אמסלר גריד

ד"ר אורן טומקינס-נצר MD PhD, רופא עיניים מנתח, מומחה רשתית ואובאיטיס

ניוון מקולרי תלוי גיל (Age related macular degeneration- AMD), הינו מחלה המערבת את מרכז הראייה ברשתית (המקולה-Macula) ובה מתפתחים משקעים תחת הרשתית (דרוזנים), שמובילים לאורך שנים להידקקות ואטרופיה (הרס) של שכבות הרשתית, מצב המכונה AMD בשלב ה"יבש" (איור 1ב).

מרבית האנשים להם AMD בשלב זה, לא חשים כל פגיעה בראייה ולרוב נדרש רק מעקב תקופתי. אצל חלק האנשים המחלה מתקדמת לאורך זמן, כאשר כלי דם חדשים פורצים דרך שכבות הרשתית, מובילים להצטברות נוזלים ברשתית (שלב "רטוב" של המחלה, איור 1ג), הופעת דימומים מתחת ובתוך הרשתית, עד להיווצרות הצטלקויות של הרשתית ופגיעה בראייה, אשר עשויה להיות בלתי הפיכה.

הטיפול העיקרי בשלב זה של המחלה, מבוסס על זריקות חוזרות אל תוך חלל העין, של תרופות מקבוצת Anti-VEGF (כגון: Avastin, Lucentis, Eylea), אשר מובילות לספיגה של הנוזלים. המטרה הראשית של הטיפול בזריקות אלה היא התייצבות הראייה ומניעה של הידרדרות נוספת. מחקרים רבים הדגימו שטיפולים חוזרים יעילים וכי ניתן למנוע הידרדרות נוספת ב-90% מהמקרים.

 

לצורך התחלת הטיפול, נחוץ זיהוי של המעבר למצב ה"רטוב" של המחלה. תסמינים העשויים לרמז על התקדמות המחלה למצב ה"רטוב" כוללים: ירידה בחדות הראייה, הופעת טשטוש ראייה ועיוות של הראייה. עיוות של הראייה מכונה מטהמורפופסיה (Metamorphopsia) וקשור להפרעה במבנה השכבות התקין של הרשתית בכלל והמקולה בפרט.

בתחילה, השינויים עשויים להיות הדרגתיים, כאשר טשטוש ראייה או עיוות קל אינם משפיעים על התפקוד היום יומי. אנשים הסובלים מעיוות בראייה, מתארים קווים ישרים הנראים עקומים, מעוותים או עם חלקים חסרים. הם מבחינים בתופעות אלו בעיקר בעת קריאה, כשהאותיות נראות מעוותות, או כשהם מביטים בצורות שהם יודעים שהן ישרות, כמו מסגרות של חלונות.

מאחר ומצב זה עשוי להשפיע על עין אחת בלבד, לרוב אנשים לא יבחינו בשינויים קלים כאשר שתי העיניים פקוחות והעין שאינה מעורבת מפצה. במקרים רבים השינויים באים לידי ביטוי רק במצבים בהם אנשים סוגרים עין אחת, או כשהפגיעה בראייה משמעותית.

 

זיהוי מוקדם של פגיעה ברשתית מאפשר להתחיל טיפול ולמנוע המשך הדרדרות בראייה. אצל אנשים אשר אצלם אובחנו סימנים של AMD "יבש", ישנה המלצה לבדיקות עצמיות חוזרות, על מנת ולזהות תסמינים מוקדמים הקשורים למעבר לשלב ה"רטוב".

שימוש בלוח אמסלר (Amsler) מאפשר זיהוי מוקדם של עיוותים קלים בראייה (איור 2א). המבחן מבוצע בכל עין בנפרד, כשהלוח נמצא מול העין והנבדק מתמקד בנקודה במרכז הלוח. במצב תקין, רשת הקווים נראית במלואה, כשכל הקווים ישרים וללא אזורים של חסר.

במידה ונראה כי חלק מהקווים בלוח עקומים, מתעגלים, מעוותים או חסרים, הדבר מרמז על הפרעה במבנה השכבות התקין של הרשתית. במצב זה על החולה לפנות מידית לבדיקת עיניים, על מנת ולשקול המשך בירור והתחלת טיפול מיידית. אצל אנשים רבים קיים קושי בשימוש בלוח זה: הם מחזיקים את הלוח במרחק לא מתאים, מתקשים להתמקד במרכז הלוח או לא מקפידים על סגירת עין אחת.

 

לאחרונה ניתן למצוא בישראל כלי המאפשר בדיקת אמסלר פשוטה שבודקת כל עין בנפרד. ניתן לחזור עליה בקלות ולהבחין בשינויים בראייה. מדובר בעינית קטנה, שבתוכה מצויר לוח אמסלר, המאפשרת מיקוד המבט ובדיקה קלה ומהימנה (איור 2ב).

כדי להשתמש בעינית, מחזיקים אותה לפני העין ועל ידי כך מביטים ישירות למרכז הלוח. במידה ונראה עיוות או חסר של הקווים ברשת, או שינוי מהבדיקה האחרונה, מומלץ לפנות מידית לבדיקת רופא עיניים. במידה ולא חל כל שינוי במבנה הרשת, מומלץ לחזור על הבדיקה בכל מספר ימים.

על מנת לקבל את המכשיר ניתן לפנות אל רופא העיניים המטפל. בדיקה עצמית זו תעזור לאנשים לזהות שינויים קלים וראשוניים, להתחיל טיפול מוקדם ולשמור על הראייה.

x

כיצד תשפיע הבינה המלאכותית על שירותי הרפואה בתחומים שונים ברפואת העיניים והאם היא תהווה תחליף לרופא בעתיד הקרוב?

לקריאה