גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
לתרומה
צרו קשר EN عربي

טיפול ביתי חדשני בעין עצלה אצל ילדים

פרופ' תמרה ויגננסקי-יפה

מהי עין עצלה?

עין עצלה, או בשמה המקצועי אמבליופיה, היא מצב שבו הראייה בעין אחת או בשתי העיניים אינה מתפתחת כראוי, כך שלעיתים העין אינה משתתפת באופן פעיל בתהליך הראייה.

מדובר באחת מהפרעות הראייה הנפוצות ביותר בקרב ילדים, המשפיעה על כ-3% מאוכלוסיית העולם.

בהיעדר טיפול, ילדים בעלי עין עצלה גדלים להיות מבוגרים עם עין עצלה, דבר אשר משפיע על איכות החיים כתוצאה מפגיעה בכל הקשור ליכולות תפיסת עומק במרחב, קריאה ותפקודי יד עין כדוגמת תפיסת כדור.

 

הטיפול המסורתי בעין עצלה, הוא שימוש ברטייה על העין החזקה, במטרה לאלץ את העין החלשה "לעבוד" ולהתחזק.

על אף יעילות הטיפול, מדובר בטיפול בעל היענות נמוכה מאוד מצד הילדים – ילדים לא אוהבים לעטות רטייה, חשים אי-נוחות ומבוכה כתוצאה מסטיגמות חברתיות. כתוצאה מכך, רבים מהילדים נאלצים לחזור על הטיפול או, אם הוא לא מצליח, נשארים מבוגרים הלוקים בעין עצלה וחיים לצד הסיכון של לקות ראיה כתוצאה מאובדן ראיה בעין החזקה.

מלבד חוסר הנוחות שבשימוש ברטייה, הטיפול באמצעותה הינו חד-עיני ולכן, אינו מסייע להתפתחות ראייה דו-עינית (תפיסת עומק ומרחב).

 

טיפול דו-עיני - בינוקולארי בעין עצלה

לאור החסרונות בטיפול באמצעות רטייה וחוסר התאמתו לעידן הדיגיטלי, אנו רואים בשנים האחרונות התפתחויות מעניינות בכיוון של טיפולים דיגיטליים דו-עיניים לעין עצלה.

אחד הפיתוחים המבטיחים ביותר בתחום מגיע מחברה ישראלית בשם NovaSight, אשר פיתחה טכנולוגיה חדשנית בשם CureSight™ שהופכת את חוויית הטיפול בעין עצלה לנגישה, נוחה ומהנה.

CureSight הוא מכשיר דיגיטלי מבוסס עוקב עיניים לטיפול ביתי בעין עצלה המותאם לאופי חיי הילדים בעידן הדיגיטלי. הטיפול באמצעות מכשיר ה-CureSight מתבצע כאשר המטופל צופה בתכנים מוזרמים (Streaming) לבחירתו, תוך הרכבת משקפי טיפול מיוחדים.

במהלך הטיפול, CureSight מטשטש את מרכז שדה הראייה של העין החזקה באמצעות טשטוש האזור בתמונה שאליו המטופל מביט, כך שהעין העצלה רואה תמונה חדה.

באופן זה, המוח מאלץ את מערכת הראייה להשתמש במידע שמגיע מהעין העצלה, מה שמסייע באימון וחיזוק העין החלשה.

מכיוון שרק מרכז שדה הראייה של העין החזקה מטושטש, שתי העיניים למעשה פועלות במקביל.

בצורה זו CureSight מעודד את המוח לשלב את המידע המגיע משתי העיניים בו-זמנית, ובכך לשפר את חדות הראייה הדו-עינית וראיית העומק של המטופל.

 

יתרונות הטיפול:

  • טיפול מהנה של שעה צפייה ביום בכל תוכן לבחירת המטופל, לתקופה קצרה של 6 חודשים
  • טיפול מקביל בשתי העיניים התורם לתפיסת העומק של המטופל
  • היענות גבוהה מאוד לטיפול (93% לעומת 40-50% בטיפול ברטייה)
  • הטיפול לא דורש כל פעולה מצד המטופל מלבד הרכבת משקפי טיפול ייעודיות
  • לאחר קבלת ההפניה מהרופא, המכשיר נשלח לביתו של המטופל
  • מעקב אחר התקדמות הטיפול על ידי הרופא באמצעות פלטפורמת ענן והתאמתו על פי התקדמות הטיפול

 

רקע קליני

מספר מחקרים קליניים בדקו את יעילות הטיפול באמצעות מכשיר ה-CureSight מול הטיפול ברטייה.

במחקר שהתבצע בשישה בתי חולים בארץ, בהם המרכז הרפואי שיבא, נמצא כי CureSight הינה חלופה אפקטיבית לטיפול ברטייה ומטופלים שטופלו במכשיר הציגו שיפור משמעותי בחדות הראייה ובראייה הדו-עינית.

במחקר המשך נמצא שהשיפור שהושג בטיפול באמצעות CureSight נשמר גם לאחר שנה מסיום הטיפול, מה שמעיד על יעילות הטיפול לטווח ארוך.

במחקר קליני נוסף שפורסם לאחרונה, נמצא כי בקרב ילדים שהקפידו לפעול באופן מלא לפי הנחיות הטיפול ב-CureSight, הטיפול היה יותר יעיל מרטיה.

במחקר זה, הילדים שטופלו ב-CureSight הראו שיפור גדול יותר בחדות הראייה בעין העצלה בהשוואה לקבוצת הילדים שטופלו באמצעות רטייה בלבד.

 

טיפול מהפכני בבעיות ראיה

כמומחית לרפואת עיניים, אני נרגשת מההתקדמות הטכנולוגית ש-CureSight מביא לתחום הטיפול בעין עצלה.

הוא מציע לא רק אלטרנטיבה אפקטיבית לרטייה, אלא גם ידידותית יותר למטופלים הצעירים. CureSight מעניק לילדים חוויית טיפול נוחה ומהנה יותר, מגביר את ההיענות ומוביל לתוצאות מיטביות, כפי שנצפה במחקרים הקליניים.

------------

פרופ' תמרה ויגננסקי-יפה היא רופאת עיניים לילדים ומנהלת היחידה לרפואת עיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי שיבא ונשיאת -  IPOSC האיגוד הבינלאומי לרפואת עיניים לילדים ופזילה. היא שימשה כיו"ר החוג לרפואת עיניים לילדים ופזילה בישראל וכיו"ר ועדת המחקר של המועצה הבינלאומית לרפואת עיניים ילדים ופזילה במשך שש שנים. בנוסף, היא חברה בפקולטה למדעי הרפואה והבריאות באוניברסיטת תל אביב. מחקריה פורסמו ביותר מ-50 מאמרים מדעיים במגזינים מובילים בתחום רפואת העיניים.

 

x

כיצד תשפיע הבינה המלאכותית על שירותי הרפואה בתחומים שונים ברפואת העיניים והאם היא תהווה תחליף לרופא בעתיד הקרוב?

לקריאה