גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
לתרומה
צרו קשר EN عربي

טיפים בנושא עין עצלה - דר' יאיר מורד

דר' יאיר מורד - מנהל היחידה לרפואת עיניים לילדים במרכז הרפואי אסף הרופא ויו"ר האיגוד לרפואת עיניים לילדים

אחד התהליכים החשובים ביותר העוברים על התינוק בחודשי חייו הראשונים היינו התפתחות מערכת הראייה. 9 חדשים שוכב העובר ברחם, עיניו עצומות והוא שרוי בחשכה מוחלטת. ופתאום, עם יציאתו לאויר העולם, מוצפת מערכת הראייה, מן העיניים דרך עצבי הראייה ועד למוח בשלל צבעים וצורות. אמונה רווחת היא כי הרך הנולד אינו מסוגל לראות צבעים או צורות מורכבות בשבועות הראשונים לחייו. מחקרים אחרונים הוכיחו כי אין זו אמת. בעזרת חקר של גלי מוח גילו כי התינוק מסוגל לראות פרטים עדינים ומורכבים כבר תיכף לאחר לידה, ותוך כחודשיים הוא מגיע לחדות ראייה של 6/6. עם זאת, חלק גדול מכישורי הראייה שילוו את הילד במשך כל ימות חייו, עד לזיקנה, נרכשים באותם חודשים ראשונים לחיים.

מיד עם יציאתו של התינוק לאויר העולם, מתחילות העיניים להעביר מידע חזותי אל המוח. בעזרת מידע חזותי זה מתפתחים תאי המוח ומקבלים עליהם את תפקיד פיענוח המידע הזה בכדי לקבל חדות ראייה טובה. אם לא מגיע אל תאי המוח מידע חזותי איכותי – הם לא יתפתחו היטב. ולכן, אם העיניים אינן מעבירות תמונה ברורה וחדה, תתכן פגיעה בראייה שאם לא תאובחן בזמן עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך. אנו קוראים לנזק כזה לראייה – התפתחות "עין עצלה".

 

מה יכול לגרום להתפתחות עין עצלה?

כל מצב בו אין המוח מקבל תמונה ברורה וחדה מן העיניים יכול לגרום לעין עצלה. ילדים רבים נולדים עם צורך במשקפיים, וללא משקפיים אין הם רואים היטב. לצופה מהצד קשה להבחין בכך כיוון שהילד בדרך כלל מתנהג כרגיל. רק כאשר הוא נבדק  על ידי רופא עיניים, בעזרת טיפות עיניים מיוחדות, ניתן לאבחן צורך כזה. לעתים יש צורך במשקפיים רק לעין אחת, והילד, שרואה היטב בעינו השניה מתפקד היטב מבלי שנדע כי אין הוא רואה היטב באחת מהעיניים. חשוב שנדע כי אם יש צורך בכך, ניתן להתאים משקפיים לילד כבר בחודשי חייו הראשונים, והוא יתרגל אליהם ללא קושי.

לעיתים אחת מהעיניים פוזלת פנימה או החוצה ועקב כך היא לא בשימוש והופכת לעצלה. במקרים נדירים יותר נולד התינוק עם קטרקט שהוא עכירות בעדשה הפנימית של העין. במצב כזה לעיתים לא חודר לעין אור בכלל, ויכולה להתפתח עין עצלה במהירות רבה. זהו מצב חירום בו יש לנתח את הילד ולתקן את הראייה מוקדם ככל האפשר.

מה הסימנים להופעת עין עצלה? חשוב שנדע כי לרוב הילדים עם עין עצלה אין שום סימן חיצוני לבעייה. לכן מומלץ לבדוק כל ילד בכדי לשלול זאת. עם זאת ישנם מספר סימנים מחשידים. כאשר הילד:

  • מרבה לעצום עין אחת
  • מתקרב לטלויזיה בכדי לצפות
  • מופיעה אצלו פזילה
  • מתקשה לזהות עצמים מרוחקים

יש לפנות מיד לבדיקת עיניים

 

איך נאבחן עין עצלה:

אבחון של עין עצלה נעשה בקלות יחסית על ידי רופא עיניים. ראשית יש לבדוק את חדות הראייה. אם ישנה ירידה בראייה בעין אחת או שתיים – הדבר מיד מחשיד.
בשלב שני יש לבדוק האם יש פזילה על בדיקת תנועות העיניים ויכולת המיקוד.
בשלב שלישי, החשוב ביותר, יש להזליף לילד טיפות להרחבת האישונים ולבדוק את התשבורת ("מה המספר") של העיניים. חשוב לדעת כי רק בדיקה עם הרחבת אישונים תיתן תשובה אמינה משום שלילדים יש עדשה גמישה מאוד ורק שתוק של השריר המפעיל את העדשה יאפשר לנו לבדוק בצורה אמינה את המספר.

מהו הטיפול בעין עצלה?

הטיפול בעין העצלה מתחיל בכך שאנו מתקנים את מה שגרם לחוסר התפתחות הראייה בעין. במקרה השכיח ביותר מדובר בצורך במשקפיים, עקב הבדל במספר בין עין אחת לשנייה, והטיפול יהיה מתן משקפיים. אם הגורם לעין העצלה היה הופעת פזילה, נתקן את הפזילה בניתוח ואם הגורם הוא חסימת קרני האור על ידי עכירות של העדשה או קטרקט, נבצע ניתוח קטרקט.

למרות זאת, בדרך כלל זה איננו מספיק. המוח "התרגל" לא להשתמש בעין העצלה וגם כאשר היא נותנת לו תמונה ברורה, לא תמיד הוא מתחיל להשתמש במידע זה. בכדי ל"הכריח" את המוח להשתמש בעין אנו נאלצים לסגור את העין הטובה עם רטייה לכמה שעות כל יום. רק אז יתחיל המוח, בלית ברירה, להשתמש במידע החזותי של העין העצלה והראייה תחזור לתיקנה.

ישם מקרים בהם הילד מסרב לסגור את העין העצלה בכל תוקף. במקרים כאלה אפשר לטפל באופן אלטרנטיבי עם טיפות מטשטשות הגורמות לטשטוש ראייה בעין הטובה ומכריחים את העין הטובה להתחיל לפעול. חשוב שנדע: עין עצלה יש לתקן מוקדם ככל האפשר. בגיל צעיר (שנתיים-שלוש) התיקון הוא יחסית קל. בגיל מבוגר יותר  - קשה יותר לתקן את הראייה ומעבר לגיל 9-10 קשה ביותר!

הטיפול בעין עצלה – עצות מועילות

הטיפול בעין עצלה כרוך בסגירה או טשטוש הראייה בעין הטובה בכדי שהילד ישתמש בעין החלשה ויחזק את הראייה בה.

טיפול ברטייה

זהו הטיפול הקלאסי והיעיל ביותר בעין עצלה. אנו מדביקים רטייה על העין הטובה בכדי שהילד ישתמש בעין העצלה ויחזק אותה. יתרונות – הטיפול הינו יעיל ויחסית מהיר. חסרונות – לא כל הילדים מבינים את חשיבות הטיפול וחלקם מורידים את הרטייה. להלן מספר עצות שיקלו על הטיפול:

  • את הרטייה יש להדביק ישירות על העור ולא על המשקפיים כיוון שרק כך נוודא כי הילד לא מציץ מעל או מתחת לרטייה
  • בכדי להקל על הטיפול, התחילו את הטיפול בסגירה למספר שעות מוגבל (2-3 שעות). כך תשתפר הראייה ואז הילד יוכל להסתגל לסגירה ממושכת יותר
  • נסו לשלב את הסגירה בפעילות שהילד אוהב כמו צפייה בתוכנית אהובה  בטלויזיה או משחק מחשב
  •  ביצוע פעולות הדורשות ריכוז לקרוב (צביעה, השחלת חרוזים ועוד) משפרת את השפעת הרטייה
  • אם הילד מרכיב משקפיים יש להמשיך ולהרכיב אותם מעל הרטייה
  • בשלבים הראשונים של הטיפול הילד סובל מראייה ירודה בעין החלשה ובאופן טבעי מנסה להוריד את הרטייה מהעין הטובה. נסו להסביר, לפתות או לאיים -  כל דבר שמשפיע על הילד הפרטי שלכם. בכל מקרה – אסור לוותר! זיכרו – השבועיים הראשונים הם הקשים ביותר. את תעברו אותם בשלום הראייה תשתפר, הילד יתרגל, והחיים יהיו נוחים יותר. לכן אסור להישבר.
  • אם קשה לכם להכריח את הילד לא להוריד את הרטייה נסו לשלוח אותו לגן עם רטייה. לעיתים הפחד מהגננת גדול מהפחד מההורים והוא לא יוריד את הרטייה בגן.

 

טיפול בעזרת טיפות מטשטשות

ניתן לטשטש את הראייה בעין הטובה על ידי מתן טיפות להרחבת האישונים.
היתרונות – נותנים את הטיפה פעם ביום או יומיים וזהו. אין צורך בהתעסקות עם הילד ובמאבקים איתו.

החסרונות

  • הטיפול הזה יעיל רק כאשר מדובר בעין עצלה בחומרה קלה
  • הטיפול נמשך זמן רב יותר (כמעט כפול מאשר סגירות)
  • בזמן הטיפול האישון בעין הטובה מורחב ולכן יש סינוור בשמש
  • לעיתים בזמן המתן, חלק מהחומר הפעיל בטיפה נספג בזרם הדם ויכול לגרום להסמקה, דופק מהיר ועור חם ויבש

עקב החסרונות המרובים של הטיפול בטיפות רוב הרופאים מעדיפים להתחיל את הטיפול ברטיות, ורק אם אין ברירה לעבור לטיפול בטיפות.

מניעת עין עצלה - עכשיו בסל הבריאות!

 

 

x

המדריך לראיה טובה בעידן של בינה מלאכותית - 2024

בואו וקיראו את סדרת הכתבות החדשה והמרתקת על אופתלמולוגיה ו-AI מאת מיטב הרופאות והרופאים בישראל

לקריאה