*ניתן להתייעץ בפורום מחלות עיניים ילדים עם ד''ר יובל כהן, רופא עיניים בכיר לילדים ומנתח פזילה בילדים ומבוגרים, המרכז הרפואי זיו

 

עין עצלה

עין עצלה הינה תסמונת הגורמת להפרעה בראיה, בשל התנסות לא תקינה בילדות. בשנים הראשונות לחיים, יצירת תמונה חדה על גבי הרשתית ושמירה על חדות הראיה טובה, הינה הכרחית להתפתחות תקינה של מרכזי הראייה במוח המתפתח.
את היכולת פיענוח התמונה אנו "רוכשים" בשנים הראשונות לחיים ועד גיל 7 שנים, בהם המוח לומד לפענח את התמונה המגיע מהעין.
במידה והעין לא רואה טוב בשל צורך במשקפיים או בשל פזילה, התמונה אינה מועברת למוח לצורך פענוח והמוח אינו לומד לפענח את התמונה.
תקופת הלמידה הינה תקופה קריטית, שלאחריה, מאוד קשה ועד בלתי אפשרי ללמד את המוח לפענח את התמונה.

עין עצלה, בעלת שכיחות של 3% מהאוכלוסייה, הינה מחלה המתפתחת בילדות, אך הפגיעה העינית, מלווה את החולה, לאורך כל חייו וחושפת אותו לסכנת עיוורון.
למעשה, עין עצלה היא הסיבה השכיחה ביותר לעיוורון חד עיני בילדים.

 

תיאור סרטון: עין עצלה היא לקות ראייה שבה עין אחת חלשה יותר מהשנייה, בדרך כלל בגלל פזילה או הבדל בחדות הראייה. הסרטון מסביר את הגורמים והטיפולים האפשריים לשיפור הראייה.

 

גורמים לעין עצלה

ניתן להצביע על 3 סיבות עיקריות הגורמות לעין עצלה:

 

  1. בעיות בתשבורת שקשורות למבנה של העין: שבירת קרני האור מתבצעת בעין על ידי הקרנית והעדשה, העושות "פוקוס" לתמונה שאנחנו רואים.
    במצבים של רוחק ראייה, אסטיגמציה ולעיתים נדירות גם במצב של קוצר ראייה גבוה, מתקבלת תמונה מטושטשת.
    כאשר המוח מקבל מהעין תמונה מטושטשת, חדות הראייה עלולה להוביל ל"עין עצלה".

 

  1. פזילה בגיל הרך: פזילה היא מצב שבו כל עין מביטה למקום אחר והמוח מקבל מכל עין תמונה שונה (בניגוד למצב נורמלי בו אין פזילה ותמונה כמעט זהה מתקבלת משתי העיניים). על מנת להתמודד עם מצב של ראייה שונה מכל עין או ראיה כפולה, המוח מתעלם מהתמונה שמגיעה מאחת העיניים וכך נפגעת התפתחות הראיה ונוצרת "עין עצלה". למרבה המזל, רוב ההורים ניגשים עם הילד לאבחון בזמן בשל הפזילה.

 

  1. חסימה של ציר הראייה: מדובר בבעיות הגורמות להפרעה בכניסה של קרני העור לעין, למשל: עפעף שצונח ומכסה את האישון, בעיות בקרנית או קטרקט מולד, שמתפתח לאחר גיל חצי שנה. כל אלה מונעים מהעין להעביר תמונה חדה למוח, יכולת הראיה לא מתפתחת באופן תקין וכך נוצרת "עין עצלה", לרוב בדרגה קשה.

 

מי עלול לסבול מעין עצלה?

כל ילד יכול לסבול מעין עצלה. רק בחלק קטן מהמקרים ישנו מרכיב גנטי של עין עצלה. על כן, יש לבדוק את כל הילדים בבדיקת סקר. 

החדשות הטובות: בהחלט יש מה לעשות בנדון ועל זה בדיוק רצינו לדבר אתכם.

 

אבחון עין עצלה

אבחון מוקדם הינו המפתח לטיפול יעיל, על כן, נבחן השימוש בבדיקות סקר לראיה בילדים. משנת 2011 ממליץ האיגוד האמריקאי לרפואת עיניים בילדים על בדיקות סקר, לאחר שהדגים יעילות משמעותית בביצוע בדיקות אלו.
קיימות טכניקות רבות לבדיקות סקר לראיה בילדים, אך חוסר שיתוף פעולה וקושי בתקשורת עם הילד מהווים אתגר לביצועם.

לרוב, במקרים של פזילה או הפרעה לציר הראיה, ההורים מבחינים שהילד סובל מבעיית עיניים וניגשים עם הילד לבדיקה אצל רופא עיניים.
אולם, כשמדובר בילדים עם בעיות בתשבורת קרני האור ובעיקר כשהמצב הינו חד עיני, ניתן לאתר את הבעיה רק על ידי בדיקת סקר לעין עצלה, או במהלך בדיקת רופא עיניים.

 

כדי לדעת אם הילד אכן סובל מ"עין עצלה", חשוב לבצע בדיקת סקר ראייה בגיל שנה, שלוש וחמש שנים, שנכנסו לסל הבריאות והן עתידות להתבצע בגנים.
עד שזה יקרה, האחריות המלאה מוטלת עליכם - ההורים.

יש לציין, כי בשל חוסר המודעות לחשיבות בדיקות העיניים לאיתור עין עצלה, כיום, ילדים רבים אינם מאובחנים וכך גם אינם מטופלים וראייתם עלולה להיפגע.
הבדיקה מתבצעת במסגרת קופת החולים ובארגונים ועמותות כגון "עמותת לראות" וארגון הליונס, המבצעים בדיקות סקר ראיה בגני הילדים.
כאשר בדיקת סקר מעלה חשד לתופעה, הילד מופנה להמשך מעקב וטיפול אצל רופא העיניים.

 

טיפול בעין עצלה

באופן כללי, הטיפול בעין עצלה משתנה בהתאם לגורם שהוביל לבעיה. יש לזכור שהטיפול בעין עצלה מתבצע רק בגיל צעיר, ולכן, קיימת חשיבות רבה לזיהוי הבעיה בגיל הרך.

הטיפול האפקטיבי ביותר לעין עצלה מתבצע עד גיל 5  שנים. כשמדובר בבעיות בתשבורת, הטיפול הראשוני יהיה באמצעות הרכבת משקפיים.
אם לא חל שיפור מספק בראיה בתקופה של מספר חודשים, יש צורך להוסיף טיפול לחיזוק העין העצלה, באמצעות הדבקת רטייה על העין החזקה, אשר מכריחה את השימוש בעין העצלה.  

טיפול אפשרי נוסף הוא שימוש בטיפות אטרופין, הגורמות לטשטוש הראייה בעין הטובה וע"י כך מעודדות את העין העצלה לראות טוב יותר.

טיפול זה מתאים למי שסובל מעין עצלה בדרגה קלה עד בינונית בלבד.

במקרה שהעין העצלה נובעת מבעיה או ממחלת עיניים ספציפית, יש לטפל בהן.

כך למשל, אם הילד סובל מקטרקט, יידרש ניתוח לתיקונו.

חשוב לדעת כי הטיפול בעין עצלה עשוי להיות ארוך ולכן נדרשת סבלנות רבה מצד ההורים, וכן שיתוף פעולה הדוק עם הרופא המטפל.

 

 

קוצר ראייה

בין 25-30% מהילדים סובלים מ"קוצר ראייה". מדובר בליקוי בשבירת קרני האור, הנגרם מחוסר יכולת של העדשה לרכז את האור על רשתית העין.
ילד שסובל מהתופעה, יתקשה להבחין בברור בחפצים הרחוקים ממנו.
לא רבים מודעים לכך, אך מסתבר, שקוצר ראייה גבוה הוא מצב העלול להוביל לסיבוכים משמעותיים, ביניהם: היפרדות רשתית, קטרקט, גלאוקומה ופזילה.

 

גורמים לקוצר ראיה

בראש ובראשונה חשוב לציין את המרכיב הגנטי כגורם לקוצר ראייה: הסיכוי לפתח קוצר ראייה עולה פי 6 אצל ילדים שהוריהם סובלים גם הם מהבעיה.

בנוסף, ישנם שני גורמים המחריפים את הבעיה:

הראשון - עבודה ממושכת מול מטרה קרובה (כמו: טבלט, סמארטפון ומחשב);

והשני - חוסר חשיפה מספקת לאור טבעי, כלומר משך השהיה בחוץ נמצא בקשר להתפתחות ולהחמרה של קוצר ראיה.

 

מניעת קוצר ראיה

מאחר שמדובר בתופעה, שבד"כ מתרחשת על רקע גורמים סביבתיים, בהחלט ניתן לצמצם את הסיכון לסבול ממנה.
להלן שתי עצות רלוונטיות עבורכם ההורים: 

  1. עודדו את הילדים לצאת לפעילויות באור יום טבעי: פעולה זו חיונית על מנת למנוע התדרדרות במספר העדשה. ככל שהילד מבלה יותר שעות באור היום, כך הסיכוי שלו לפתח קוצר ראייה קטן יותר.
  2. בזמן שהילד מבצע פעילות מקרוב, יש לחשוף אותו לאור טיבעי (לפתוח חלון) ולבצע הפסקות. במידה והילד מבצע פעילות ממושכת, יש לדאוג שבאותו יום יהיה חשוף לאור טיבעי למשך כשעתיים.

 

אבחון קוצר ראיה

ניתן לאבחן ליקוי בראיה בבדיקות הסקר או כחלק מברור תלונה על קושי בראיה.
קוצר ראיה ניתן לעיכוב ובמידה וישנם סימנים המעידים על התפתחותו, חשוב לבצע טיפול ומעקב רופא עיניים ילדים, אחת לחצי שנה.

 

טיפול בקוצר ראיה

בעשור האחרון ישנה פריצת דרך משמעותית בטיפול לעצירת התקדמות המספר בקוצר ראיה. הטיפול כולל טיפות אטרופין מדוללות ומשקפיים שעוצרים את המספר.
הטיפול בטיפות עיניים הינו טיפול יומי, ללא תופעות לוואי ומאפשר עצירה חלקית בעליה במספר המשקפיים.

בנוסף, משקף יחודי, המחליף את המשקף הסטנדרטי, עוצר את המספר בצורה טובה.
משקפיים אלו משפיעים על היקף העין בו נמצא מנגנון וויסות העליה במספר.

ישנן מספר חברות המשווקות סוגים שונים של משקפיים, בינהם חברת שמיר, קופרוויזון, משווקי מייסייט ובדולח, המשווקים של עדשות הויאה ואופטימייז.
אין יעילות ברורה של אחת החברות, אך חברת בדולח משווקת מספרי עדשות גם במספרים גבוהים מעל 10 דיופטר, שאינו קיים בחברות אחרות.   

 

לסיכום 

ילדים בגיל הצעיר חשופים להתפתחות לקויה של הראיה. יש לדאוג לבצע בדיקת סקר, על מנת להתערב במידת הצורך, בתקופה  הקריטית של התפתחות העינית.

הורים זכרו: האחריות שלכם!

 

ד"ר כהן יובל הינו מומחה לרפואת עיניים ילדים ופזילה במרכז הרפואי זיו, צפת, ומרצה באוניברסיטת בר אילן.

פרופ' יאיר מורד הוא מומחה לרפואת עיניים ומנהל היחידה לרפואת עיניים לילדים במרכז הרפואי "שמיר" (אסף הרופא).


 

חוק 20/20/20:

בכל 20 דקות עושים הפסקה של 20 שניות מהמסך ומסתכלים 20 מ' קדימה.
שתי הבעיות הנפוצות ביותר עמן מתמודדים ילדים כיום, הן עין עצלה וקוצר ראייה.
אין ספק, שהכניסה של מסכים רבים לחיי ילדינו, כמו-גם הקורונה, החריפו את הבעיה.
המלצת המומחים, היא בכל 20 דקות, לעשות הפסקה של 20 שניות מהמסך ולהסתכל 20 מ' קדימה.