גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
לתרומה
צרו קשר EN عربي

דוקטור, מזה 4 ימים יש לי אודם וכאב בעין שמאל – מה זה יכול להיות?

מאת: ד"ר זוהר חבוט-וילנר
ראשת החוג לאוביאיטיס באיגוד רופאי העיניים בישראל
מנהלת שירות אובאיטיס ומחלות דלקתיות של העין
מנהלת המרפאה המשולבת למחלות דלקתיות של העין והמפרקים
רופאה בכירה ביחידת הרשתית, מערך עיניים, המרכז הרפואי תל אביב

אודם וכאב בעין הינן תלונות שכיחות יחסית, אך יש לשים לב לפרטים חשובים בסיפור המקרה שיסייעו להתכוונן לאבחנה המדויקת. במידה והתלונה לא חולפת במהרה, תוך מספר שעות, ומתמשכת כמו במקרה המתואר כאן - מספר ימים, יש צורך לפנות לבדיקת עיניים.

הגורמים לאודם המלווה בכאב בעין מגוונים ויכולים לכלול חדירת גוף זר לעין או זיהום בעין המערב גם את הקרנית. כך למשל זיהום אצל מרכיבי עדשות מגע, זיהום לאחר פציעה בעין, זיהומים במצבים בהם העפעפיים לא נסגרים היטב ואין הגנה טובה לקרנית. מצב כזה עלול להופיע לאחר שיתוק עצב הפנים או חבלה של העפעפיים. בנוסף, גם יובש בעין יכול לגרום לאודם ולכאב. יובש יכול להיות משני לייצור מופחת של הדמעות או שהייצור של הדמעות הוא בעל הרכב לא תקין. פגיעה בשיווי המשקל שבין הקרנית לבלוטת הדמעות עלול לפגוע במנגון המורה לבלוטה לייצר דמעות, למשל במצבי  פגיעה בתחושת הקרנית – כגון אצל מרכיבי עדשות מגע או בגיל מבוגר, בסכרת, או לאחר זיהום בקרנית. גם פגיעה בפעולת המצמוץ של העין , כמו בעבודה ממושכת מול מחשב, צפיה בטלביזיה, קריאה או במחלות של העפעפיים, או אף במצבים של שינויים הורמונליים ומשנית לשימוש בתרופות. תסמונת סיוגרן  שהיא מחלה אוטואימונית, בה תאי מערכת החיסון תוקפים תאים ורקמות של הגוף עצמ ואופיינית בעיקר אצל נשים, המהוות 90% מהחולים, מתאפיינת אף היא ביובש בעיניים וגם בפה, וזאת משנית לפגיעה בפעילות בלוטות הדמעות והרוק. אבחנת המחלה נעשית על פי ממצאי הבדיקה הקלינית, עדות לתהליך דלקתי המערב את בלוטות הרוק (לאחר לקיחת דגימה מהבלוטה) ובדיקות דם לקיום נוגדנים שונים. יש לבצע בדיקה במנורת סדק (מיקרוסקופ לבדיקת העיניים) וכן בדיקות עיניים מיוחדות, הכוללות מבחן שירמר, בו בודקים באופן כמותי את יכולת הפרשת הדמעות. הטיפול הינו טיפול משולב הניתן על ידי רופאי עיניים וראומטולוגים בראיה כוללת של המחלה הרב מערכתית. הטיפול בעין יבשה כולל שימוש קבוע בטיפות תחליפי דמעות, משחות וג'ל ללא חמרים משמרים. במצבים קשים יותר- שימוש לפרק זמן מוגבל בטיפות סטרואידים ובמידת הצורך טיפות אנטידלקתיות כגון טיפות ציקלוספורין. ניתן גם לחסום את דרכי ניקוז הדמעות וכך להגביר את כמות הדמעות הנותרת בעין.

מצבים נוספים שעשויים לגרום לאודם ולכאב כוללים מחלות דלקתיות המערבות את דופן גלגל העין (לובן העין) – מחלת הסקלריטיס ומחלות דלקתיות תוך עיניות, המערבות את החלק הפנימי של העין – מחלת האובאיטיס. ישנם סוגים שונים של סקלריטיס ואובאיטיס, על פי האזור בעין המעורב במחלה.

סקלריטיס הינה דלקת המערבת את כלי הדם העמוקים הנמצאים בדופן  גלגל העין. הסוג השכיח ביותר הינו סקלריטיס המערבת את החלק הקדמי של העין והוא מתבטא באודם שיכול להיות מפושט על פני דופן גלגל העין או ממוקד, ומלווה בכאב ורגישות למגע של גלגל העין.  בכ- 50% מחולי הסקלריטיס ניתן למצוא גם מחלה כללית בגוף. אבחנת המחלה נעשית על ידי בדיקה במנורת סדק, שימוש בטיפות עיניים מיוחדות הגורמות לכיווץ כלי הדם השטחיים של דופן העין ובדיקת אולטראסאונד של דופן העין. הטיפול הינו בכדורים נוגדי דלקת דרך הפה.

אובאיטיס היא דלקת תוך עינית המערבת את המקטע הקדמי של העין יכולה להתבטא באודם, כאב, דמעת יתר, רגישות במבט לאור, ואף ירידה בראייה. לעיתים ישנה מחלה כללית בגוף המלווה את המחלה העינית. אבחנת המחלה נעשית על ידי בדיקה במנורת סדק. הטיפול באובאיטיס קדמית כולל טיפות ומשחות סטרואדליות וטיפות מרחיבי אישון. לעיתים נדירות, אם אין תגובה מספקת לטיפול זה, יש צורך בהזרקות של סטרואידים סביב העין. במידה ויש מעורבות של שתי העיניים  ללא תגובה טובה לטיפול מקומי או שישנה מחלה כללית פעילה בגוף יש צורך לשקול טיפול בסטרואידים דרך הפה.

לסיכום, המשותף לכלל המחלות שצוינו הינו שהן עשויות להתבטא באודם וכאב בעין. עם זאת, הן שונות זו מזו בגורם להן, בחומרתן והטיפול בהן שונה. על כן, יש חשיבות רבה לאבחון נכון ומהיר ולמתן טיפול המותאם לגורם.

בנוסף, לאור זאת שהעין  עשויה להיות האיבר הראשון בו מתבטאת מחלה כללית בגוף - כמו במקרי סיוגרן ומחלות המלוות סקלריטיס ואובאיטיס, יש צורך בתשאול מקיף של המטופל והפנייתו לבדיקות כלליות תוך שמירת קשר רציף עם רופאים מתחומים שונים.

x

המדריך לראיה טובה בעידן של בינה מלאכותית - 2024

בואו וקיראו את סדרת הכתבות החדשה והמרתקת על אופתלמולוגיה ו-AI מאת מיטב הרופאות והרופאים בישראל

לקריאה