גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
לתרומה
צרו קשר EN عربي

שיפור חווית הראייה באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית

שחר רז בשיתוף עמותת לראות

חידושים המונעים על ידי בינה מלאכותית עשויים לחולל בעתיד מהפכה בתחום האופטומטריה. הדבר לא רק ישפר את היעילות והדיוק של בדיקות הראייה והאבחון המוקדם, אלא גם יאפשר ייצור משקפיים ועדשות מגע המותאמות אישית לצרכי המטופל

מקצוע האופטומטריה חווה התקדמות טכנולוגית משמעותית בשנים האחרונות, ובינה מלאכותית נמצאת בחזית מהפכה זו. חידושים בטכנולוגיית בינה מלאכותית צפויים לשפר היבטים במקצוע, החל מתהליך בדיקת הראייה, אבחון מוקדם, דרך סקירה ראשונית של מחלות עיניים, עיצוב עדשות ראייה למשקפיים, עדשות מגע ועד לתהליך התכנון והייצור.

 

בשם הדיוק

דיוק משופר חשוב בקביעת המרשם הנכון למשקפיים, שכן הוא יכול להשפיע ישירות על איכות חייו של המטופל. בדיקות עיניים המבוצעות על ידי בינה מלאכותית כוללות שימוש בכלים אבחוניים מתקדמים ואלגוריתמים של למידה, כדי לנתח נתונים מבדיקות שונות, כגון חדות ראייה, תשבורת (מידת הליקוי האופטי) והערכת בריאות עיניים מבדיקות הדמיה שונות. הדבר ישפר את רמת הדיוק של המרשם והפחתת הסבירות לטעות אנוש מה שמוביל לתוצאות אבחון טובות יותר.

 

בינה מלאכותית יכולה לשפר גם את היעילות בטיפול על ידי הפחתת הזמן והמאמץ הנדרשים לבדיקות ידניות. אופטומטריסטים מסתמכים לעתים קרובות על שיטות גוזלות זמן ועבודה לאבחון בעיות ראייה. מערכות בינה מלאכותית יכולות לייעל תהליכים רבים אלה ולאפשר לאופטומטריסט להתמקד במקרים מורכבים יותר או בהיבטים אחרים של טיפול במטופלים נוספים ולקצר את משך זמן הטיפול.


נעשה גם שימוש בטכנולוגיות מונעת בינה מלאכותית כדי לשפר את חווית המטופל, עם מערכות המחשה וירטואליות המאפשרות למטופלים לראות כיצד ייראו מסגרות ועדשות שונות על פניהם ובתחשב במבנה הביומטרי של הפנים לפני ביצוע המשקפיים. זה לא רק משפר את חווית הקנייה אלא גם עוזר להבטיח שהמטופלים יבחרו את המסגרות והעדשות המתאימות ביותר לצרכיהם.

 

מגע העדשה

בתחום של עדשות מגע, בינה מלאכותית יכולה לסייע בהתאמת עדשות מגע על ידי ניתוח מדדים שונים, כגון מבנה הטופוגרפי של הקרנית (קימורי הקרנית), מרשם, נתוני העדשות הקודמות, איכות שכבת הדמעות, זיהוי סיבוכים פוטנציאליים והעדפות המטופל לפי אורח חיים. זה יבטיח התאמה נוחה,מדויקת ובטוחה יותר. כבר כיום עובדים על פיתוח של עדשות מגע המבוססות על בינה מלאכותית שיכולות לנטר באופן לא פולשני רמות סוכר בדם, לחץ תוך עיני ופרמטרים בריאותיים אחרים תוך מתן מידע חיוני למטופלים בזמן אמת. כמו כן פיתוח עתידני של עדשות מגע אקטיביות המסוגלות לשחרר תרופות שונות למשטח העין באופן איטי ומבוקר.אחד התחומים החשובים שבהם הבינה המלאכותית יכולה להשפיע הוא בתכנון וייצור של עדשות למשקפיים מולטיפוקליים / רב מוקדיים. עדשות אלה מספקות מעבר חלק בין אורכי מוקד שונים מרחוק ועד קריאה, ומאפשרות למרכיבים לראות בבירור במרחקים שונים ללא צורך במספר זוגות משקפיים. עיצוב עדשות פרוגרסיביות היא משימה מורכבת, שכן היא דורשת איזון קפדני של פרמטרים אופטיים שונים כדי להבטיח ביצועים מיטביים. אלגוריתמים מונעי בינה מלאכותית יכולים לנתח כמויות עצומות של נתונים כדי לקבוע את השילוב הטוב ביותר של פרמטרים עבור כל אדם, וכתוצאה מכך מקבלים ביצועים חזותיים ונוחות מעולה. כבר כיום ישנם ייצרני אופטיקה בעולם המייצרים עדשות מולטיפוקליים באלגוריתמים מונעי בינה מלאכותית ובשימוש של נתונים פיסיולוגים ביומטריים (אורך גלגל העין, כוח העדשה התוך עיני וכוח הקרנית) שנמדדו ותועדו ממאות אלפי מטופלים ויישומם בתכנון וייצור העדשה.

 

הידע של בינה מלאכותית התנהגותית בעיצוב וייצור עדשות למשקפיים יכול לחזות את הפרופיל החזותי ולאפשר ראייה דו-עינית משופרת עבור ערך כוח העדשה והצילינדר בכל עין במשקפיים. כתוצאה מכך נקבל אופטימיזציה דו-עינית נקודה אחר נקודה תוך כדי תאום דיגיטלי של המטופל בסביבה תלת ממדית. התוצאה הסופית היא ששתי העדשות ממוטבות באופן דו-עיני בהתאם לפרופיל ההתנהגות החזותית כדי לספק ראייה דו-עינית וכתוצאה מכך ראיית עומק וראיית תלת ממדית מיטבית.


לסיכום, חידושים מונעי בינה מלאכותית עשויים לחולל בעתיד מהפכה בתחום האופטומטריה. הדבר לא רק ישפר את היעילות והדיוק של בדיקות הראייה והאבחון המוקדם, אלא גם יאפשר ייצור משקפיים ועדשות מגע המותאמות לצרכים האישיים של כל מטופל ומטופל. ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתקדם, אנו יכולים לצפות ולראות שיפורים משמעותיים עוד יותר, שבסופו של דבר ישפרו את חוויות הראייה שלנו וישנו את הדרך בה אנו רואים את העולם.

 

שחר רז, אופטומטריסט קליני ואחראי מרפאת אופטומטריה, מערך העיניים, בילינסון והשרון בשיתוף עמותת לראות


*הכתבה פורסמה במקור בבריאות הארץ Labels | המדריך לראייה טובה מרץ 2024, ב-26 במרץ 2024.

x

המדריך לראיה טובה בעידן של בינה מלאכותית - 2024

בואו וקיראו את סדרת הכתבות החדשה והמרתקת על אופתלמולוגיה ו-AI מאת מיטב הרופאות והרופאים בישראל

לקריאה