ד"ר יאיר מורד מנהל היחידה רפואת עיניים לילדים ופזילה מרכז רפואי אסף הרופא ויו"ר האיגוד לרפואת עיניים לילדים.
התפתחות הראייה אצל תינוקות
מה יכול לגרום להתפתחות עין עצלה?
מהו הטיפול בעין עצלה?
מהי פזילה אצל תינוקות?
מהי פזילה מדומה?
ניתוח פזילה וסיכויי הצלחה של הניתוח
התפתחות הראייה אצל תינוקות
אמונה רווחת היא כי הרך הנולד אינו מסוגל לראות צבעים או צורות מורכבות בשבועות הראשונים לחייו. מחקרים אחרונים הוכיחו כי אין זו אמת. בעזרת חקר של גלי מוח גילו כי התינוק מסוגל לראות פרטים עדינים ומורכבים כבר תיכף לאחר לידה. אחד התהליכים החשובים ביותר העוברים על התינוק בחודשי חייו הראשונים היינו התפתחות מערכת הראייה. תשעה חדשים שוכב העובר ברחם, עיניו עצומות ו
הוא שרוי בחשכה מוחלטת. ופתאום, עם יציאתו לאויר העולם, מוצפת מערכת הראייה, מן העיניים דרך עצבי הראייה ועד למוח בשלל צבעים וצורות. אמונה רווחת היא כי הרך הנולד אינו מסוגל לראות צבעים או צורות מורכבות בשבועות הראשונים לחייו. מחקרים אחרונים הוכיחו כי אין זו אמת. בעזרת חקר של גלי מוח גילו כי התינוק מסוגל לראות פרטים עדינים ומורכבים כבר תיכף לאחר לידה, ותוך כחודשיים הוא מגיע לחדות ראייה של 6/6. עם זאת, חלק גדול מכישורי הראייה שילוו את הילד במשך כל ימות חייו, עד לזיקנה, נרכשים באותם חודשים ראשונים לחיים.
מיד עם יציאתו של התינוק לאויר העולם, מתחילות העיניים להעביר מידע חזותי אל המוח. בעזרת מידע חזותי זה מתפתחים תאי המוח ומקבלים עליהם את תפקיד פיענוח המידע הזה בכדי לקבל חדות ראייה טובה. אם לא מגיע אל תאי המוח מידע חזותי איכותי – הם לא יתפתחו היטב. ולכן, אם העיניים אינן מעבירות תמונה ברורה וחדה, תתכן פגיעה בראייה שאם לא תאובחן בזמן עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך. אנו קוראים לנזק כזה לראייה – התפתחות "עין עצלה".
מה יכול לגרום להתפתחות עין עצלה?
כל מצב בו אין המוח מקבל תמונה ברורה וחדה מן העיניים יכול לגרום לעין עצלה. ילדים רבים נולדים עם צורך במשקפיים, וללא משקפיים אין הם רואים היטב. לצופה מהצד קשה להבחין בכך כיוון שהילד בדרך כלל מתנהג כרגיל. רק כאשר הוא נבדק על ידי רופא עיניים, בעזרת טיפות עיניים מיוחדות, ניתן לאבחן צורך כזה. לעתים יש צורך במשקפיים רק לעין אחת, והילד, שרואה היטב בעינו השניה מתפקד היטב מבלי שנדע כי אין הוא רואה היטב באחת מהעיניים. חשוב שנדע כי אם יש צורך בכך, ניתן להתאים משקפיים לילד כבר בחודשי חייו הראשונים, והוא יתרגל אליהם ללא קושי.
מהו הטיפול בעין עצלה?
הטיפול בעין העצלה מתחיל בכך שאנו מתקנים את מה שגרם לחוסר התפתחות הראייה בעין על ידי משקפיים, תיקון פזילה או ניתוח הקטרקט. ואולם לעיתים אין זה מספיק. המוח "התרגל" לא להשתמש בעין העצלה וגם כאשר היא נותנת לו תמונה ברורה, לא תמיד הוא מתחיל להשתמש במידע זה. בכדי ל"הכריח" את המוח להשתמש בעין אנו נאלצים לסגור את העין הטובה עם רטייה לתקופות זמן שונות. רק אז יתחיל המוח, בלית ברירה, להשתמש במידע החזותי של העין העצלה והראייה תחזור לתיקנה.
חשוב שנדע: עין עצלה יש לתקן מוקדם ככל האפשר. בגיל צעיר (שנתיים-שלוש) התיקון הוא יחסית קל. בגיל מבוגר יותר - קשה יותר לתקן את הראייה ומעבר לגיל 9-10 הדבר הוא בלתי אפשרי!
מהי פזילה אצל תינוקות?
תהליך חשוב הקורה בחודשי החיים הראשונים הוא התפתחות הראייה הדו-עיינית. לכולנו שתי עיניים, הפועלות בתאום זו עם זו. בזכות התיאום הזה יש לבני האדם, בניגוד לחיות אחרות, ראיית עומק מדויקת. התיאום הזה בין העיניים נרכש בחודשי החיים הראשונים. עד גיל 4-5 חודשים לעיתים עדיין אין העיניים מתואמות זו עם זו, ולעיתים כאשר עין אחת צופה קדימה, העין השנייה פונה פנימה או החוצה, או במילים אחרות – פוזלת.
לאחר גיל 6 חודשים, פזילות כאלה צריכות להעלם. אם הן קיימות אין זה מצב תקין ויש לפנות לרופא באופן מיידי. גם כיום, ישנם רופאים הדוחים הורים לתינוקות מעל גיל 6 חודשים עם פזילה בטענה כי "הילד עוד צעיר והפזילה תעבור מעצמה". חשוב שנדע כי אין זה נכון. נהפוך הוא, הפזילה יכולה לגרום לעין עצלה וכן לפגם בהתפתחות הראייה הדו עינית. לכן חשוב לטפל בכך ללא דיחוי.
מהי פזילה מדומה?
לעיתים קרובות תינוקות מתחת לגיל שנה נראים פוזלים אך למעשה אין להם פזילה והעיניים שלהם מקבילות וישרות. הסיבה לתופעה נובעת ממבנה העפעפיים והפנים אצל תינוקות. לתינוקות יש לעיתים קרובות קפלי עור בשולי העפעף או גשר אף רחב. אלה מסתירים חלק מהעין וגורמים לאשליה אופטית של פזילה. התופעה נראית בעיקר כאשר התינוק מסתכל הצידה, ואז מוסתר חלק ניכר מהעין שלו על ידי קפל העור. אצל רוב הילדים, כאשר הפנים גדלות, מצטמצם רוחבו של גשר האף והתופעה נעלמת.
רמז לכך שהעיניים ישרות ניתן לראות בתמונה: כאשר מאירים עם פנס על העיניים של תינוק עם פזילה מדומה רואים שרפלקס האור נופל בדיוק באותו מקום בשתי העיניים – במרכז האישון. כך ניתן לדעת שאין לתינוק פזילה. בכל מקרה – רק בודק מיומן, רופא עיניים או אורטופטיסטית יכול לקבוע בוודאות אם המדובר בפזילה או בפזילה מדומה. התיקון של פזילה הוא ע"י ניתוח או הרכבת משקפיים, אך לעיתים יש צורך להשתמש במשקפיים ולבצע ניתוח גם יחד.
ניתוח פזילה
את העין מניעים 6 שרירים. פזילה נגרמת מהפרת האיזון בינהם. בניתוח פזילה אנו מחזקים או מחלישים את שרירי העין כך שהאיזון ביניהם, שקודם הופר וגרם לפזילה, חוזר לקדמותו. ניתוח בעזרת תפרי התאמה הינו שיטה חדשה המעלה את אחוזי ההצלחה של הניתוח. בשיטה זו אנו תופרים את השריר למקומו בתפר הניתן לפתיחה והזזה. מעירים את החולה מההרדמה ובודקים את הפזילה. אם עדיין נשארה פזילה לאחר הניתוח אנו פותחים את התפר המחזיק את השריר ומזיזים אותו כך שהפזילה מתוקנת. בשיטה זו ניתן לשפר את אחוזי ההצלחה של הניתוח בכ- 10% נוספים.
האם הניתוח נעשה בהרדמה כללית או מקומית?
ניתוחים בילדים נעשים בהרדמה כללית בלבד. מבוגרים ניתן לנתח בהרדמה כללית או מקומית לפי העדפת החולה ושיקול דעתו של הרופא המנתח.
מהם סיכויי ההצלחה בניתוח?
בשיטות הניתוחיות המודרניות סיכויי ההצלחה טובים מאוד. ואולם, אי אפשר להבטיח הצלחה מלאה בניתוחי פזילה, וישנו סיכוי קטן של % 15 - 10 שגם לאחר ניתוח תשאר פזילה מסוימת, שעל פי רוב לא תפריע תפקודית או קוסמטית. במקרים נדירים בהם תשאר פזילה משמעותית ניתן לבצע ניתוח נוסף.
לסיכום: התפתחות תקינה של מערכת הראייה בגיל הילדות תקבע את איכות הראייה של הילד למשך כל חייו. בדיקת ראייה וטיפול נכון הם לכן חיוניים אצל כל ילד.
קראו עוד:
מהי פזילה וכיצד ניתן לטפל בה
שיטה חדשה לזיהוי עין עצלה
מחלות עיניים תורשתיות בקרב ילדים