מהן עדשות פרימיום להשתלה?
מדובר בקבוצה קטנה של עדשות להשתלה תוך עינית, לאחר ניתוח הוצאת ירוד (קטרקט), אשר מעבר למה שמספקות עדשות רגילות, דהיינו - מעבר שקוף של קרני אור וריכוזן על הרשתית, מספקות גם תיקון נוסף.
תיקון זה יכול להיות תיקון של צילינדר שקיים על הקרנית ואשר עדשה רגילה אינה מסוגלת לתקן (עדשה כזו מכונה עדשה "טורית"), או תיקון שישפר את היכולת לראות גם אוביקט רחוק וגם אוביקט קרוב (כמו למשל עדשה "מולטיפוקלית").
אל תיתנו לשם לבלבל אתכם: לרוב, מדובר בשני מוקדים בלבד ולכן השם ביפוקלי היה מדויק יותר. ייתכן גם שילוב של עדשה טורית עם מולטיפוקלית יחד: עדשה שמתקנת הן את הצילינדר בקרנית, בשילוב עם יכולת לראות משני מוקדים (בסוגים מסוימים של עדשות - גם שלושה מוקדים).
עדשות פרימיום אחרות נפוצות פחות ולא נפרט עליהם במאמר זה.

בתמונה 1: ד“ר מודי נפתלי
מהי עדשה טורית?
קרנית (רקמה שקופה בקדמת העין לפני העדשה) רגילה, נראית כפרוסה שנחתכה מכדור עגול והיא מרכזת את כל קרני האור המקבילות, המגיעות אליה בנקודה אחת.
הקרנית מתפקדת כעדשה, שאם נרכז בעזרתה את קרני השמש על דף נייר, נקבל נקודה אחת (ואפשרי אפילו להדליק את הניר באופן זה).
לעיתים, הקרנית איננה עגולה לחלוטין וכך קרני האור שחולפות דרכה, יוצאות ממנה באופן שיתקבל קו ולא נקודה.
הקו יהיה פחות חד וברור מנקודה וקרוב לוודאי, שיהיה קשה לגרום לדף ניר להידלק בעזרתו.
בעזרת עדשה עם צילינדר (עדשה שנראית ככדור פוטבול מאורך שחתכו ממנו פרוסה), שמונחת בזוית הנכונה, אפשרי לגרום שוב לכל הקרניים להתרכז בנקודה אחת, חדה וברורה.
תיקון כזה יכול להיעשות בעזרת משקפים, כשהעיוות אינו גדול. אולם השתלת עדשה טורית תוך עינית, יכולה לתקן גם עיוות גדול יותר ולתת מירכוז טוב של קרני האור ותמונה ברורה יותר וחדה יותר.
אלו הן העדשות הטוריות והן העדשות היחידות שחיבות להיות מושתלות בזוית הנכונה, על מנת לתקן את העיוות שניגרם מהקרנית.
כוח השבירה שלהן שונה בכל כיוון ולכן חשוב לחשב הן את הכיוון הנכון והן את הכוח הנכון, בכל כיוון, על מנת לנטרל כל עיוות שקיים, לפני הניתוח.
ההצלחה בהשתלת עדשות אלו גבוהה, אולם איננה מאה אחוזים ולרוב ניתן להקטין משמעותית את הצילינדר לרמות נמוכות, אם כי לא לאפס.
מהי עדשה מולטיפוקלית?
עדשות אלו, בניגוד לעדשות מולטיפוקליות במשקפיים, אינן דורשות "לחפש" את המוקד הנכון. הן תמיד במרכז ולמעשה מקרינות על הרשתית שתיים או שלוש תמונות בו זמנית, הן של אוביקטים קרובים והן של אוביקטים מרוחקים.
הרשתית האנושית והמוח האנושי מסוגלים, לאחר הסתגלות לא ארוכה, לסנן בכל פעם את התמונות שמתקבלות על הרשתית ולהתיחס רק לתמונה הנכונה.
העדשה בנויה כך שבתאורה טובה, כשהאישון צר, התמונה לקרוב ברורה יותר ממצב של תאורה חלשה ואישון רחב (לכן מומלץ לקרוא בתאורה טובה).
ברור שעדשות אלו אינן יכולות להחליף את העדשה הטבעית ולכן אינן מתיימרות להבטיח פרידה מוחלטת מהמשקפים, אבל בהחלט מוסיפות מוקד נוסף ומאפשרות הקטנת התלות במשקפים.
מרבית – אבל לא כל - המטופלים בהם הושתלה עדשה מולטיפוקלית, לא ניזקקו כלל למשקפים, לא למרחק ולא לקרוב.

בתמונה 2: חץ המורה על סימונים עדינים שעל העדשה המכוונים לזווית המדויקת שבה צריכה העדשה להיות מושתלת.